Feminint lederskab

Skrevet af: Jane Rosengren


og nej … jeg tænker ikke på nederdele, lange negle og stiletter.

Jeg tænker på procesledelse frem for resultatledelse.

Jeg tænker på intuitiv ledelse frem for erfaringsledelse.

Jeg tænker på innovativ ledelse frem for konservativ ledelse.

Jeg tænker på holismeledelse frem for detailledelse.

Jeg tænker på tillid frem for kontrol.

Jeg tænker på meningsskabelse frem for vækstdannelse.

Jeg tænker på mentalitet frem for fysik.

Faktisk kender jeg mænd, som udøver feminint lederskab. Mænd med kone og børn.
Ja, det er rigtigt. Det ligger i den energi de udstråler og de grundlæggende værdier og overbevisninger som afspejler sig i deres adfærd verbalt og nonverbalt. Og de er top-populære som ledere.
En CEO kontaktede mig for et par år siden og sagde: En headhunter har valgt mig fra til min ønskestilling fordi min lederstil er for maskulin – uak! – gør noget ved det, Jane!

Og indrømmet: det falder dog nok mest naturligt for kvinder at udøve feminint lederskab.
Og det er heri det ligger, at der er rift om de kvindelige ledere. Tidernes paradigmeskifte som går i retning af at skabe mening i gerningen vi udøver/pladsen vi udfylder, falder helt naturligt for den feminine ledelsesenergi. Hun vil nemlig selv have meningsfyldte opgaver, mål og resultater. Vækst på bundlinjen for talvækstens skyld alene gør det ikke for den feminine leder. Der skal være mere i det. Den feminine energi har evnen til at have tillid, udnytte innovationen og tænke holistisk hvor den maskuline ønsker at kontrollere, gøre det vi kender (bare mere af det!) og ikke ud i så mange forgreninger (som jo ikke er til at styre). Men faktum er, at det bliver sværere og sværere at styre, kontrollere og gøre det samme. Alting forandrer sig hele tiden og de innovative, fleksible og forandringsparate vinder på den lange bane.

Undersøgelser viser, at maskuline (og det kan altså godt være kvinder!) iværksættere slår det stort op: lejer store lokaler, køber store biler, får en ordentlig kassekredit og nogen gange går det … andre gange bliver der et ordentlig hul – men det går stærkt og det ser stort ud! Feminine (og det kan altså godt være mænd!) iværksættere er kendt for en langsom opstart, for at være selvfinansierende og være yderst fornuftige i deres forbrug … mange gange går det godt, men forbliver et lille firma … andre gange går sådan, at firmaet stille og roligt vokser sig stort og solidt. Vi har jo endnu ikke så mange statistikker på feminine iværksætteres bedrifter efter 20-30-40 år, da de kun fandtes i ganske små oplag dengang for så mange år siden. Det bliver spændende at følge udviklingen.

Men en kvindelig leder er som sagt ingen garanti for feminint lederskab. Og en mandlig leder udelukker ikke den eftersøgte feminine ledelsesenergi.

Summasummarum tror jeg på en god blanding af mænd og kvinder på ledelsesgangene. Og en god blanding af feminin og maskulin energi i den enkelte, køn uanset.

Spørgsmålet er, hvordan det er muligt at holde balancen mellem de 2 energier, som er i os alle?
Hvordan sikrer du, at du ikke bliver alt for hård og kompromisløs resultatsøgende?
Hvordan undgår du, at alt går i føleproces og trækkes i langdrag uden synlige resultater?

Dét er kunsten!Widget "Mainpage left" goes here