Driver du den af?

Skrevet af: Jane Rosengren


Der er ikke langt mellem udtrykkene ”at drive den af” og ”at drive virksomhed”. Er det i virkeligheden 2 sider af samme mønt? Giver det mening at etablere sig som selvstændig for at drive den af resten af livet?
Der findes mange interessant grundantagelser om det at sætte i værk og drive egen virksomhed. Nogle af grundantagelserne synes at have det formål at skræmme nyfigne væk
  • Man skal arbejde mindst 80 timer om ugen
  • Ferie? … glem det de første 5 år!
  • Du er altid bagefter og har noget hængende over hovedet.
  • Det offentlige kræver rapporter, bilag og registreringer i eet væk.
  • Det er svært at tjene til dagen og vejen.
– andre synes at fremstå inciterende med et penselstrøg af uopnåelig uopnåelighed.
  • Det er skønt at være herre over sin egen tid.
  • Passiv indkomst er vejen frem.
  • Selvstændige har tid og råd.
  • Der er masser af EU støttekroner tilgængelige.
  • Forretningsplaner? tsk … dem har vi da i hovedet.
Mange års erfaring med træning og coaching af ledere – også iværksættere – siger mig, at der er sandheder på begge sider. Det kan godt kræve nogle ekstra timer og det er tilrådeligt, at du arbejder med noget, som du har en passion for. Ellers kan de ekstra (nærmest uundgåelige) timer på skæve tidspunkter godt blive en pine. Når du er passioneret går du i flowtilstand (glemmer tid og sted) og så gør det pludselige ikke så meget, at timerne er mange. Med mindre du har uafhentede børn i skolen! Jo jo der er skam EU penge at hente. Det er ikke sikkert, at din virksomhed lever op til forudsætningerne, men der er sat rigtigt mange millioner penge af til at understøtte væksten i vores lille land. Det er nok ikke nemt at føle sig foran som selvstændig. Der er næsten altid noget, du godt kunne bruge tid på at gøre bedre. Og det er skønt at være herre over sin egen tid. Jeg var så træt, så træt af chefer da jeg sprang ud som selvstændig. Orkede ikke at nogen hele tiden skulle bestemme over mig. Efter ½ år måtte jeg konstatere, at jeg aldrig havde haft så mange chefer som da jeg blev min egen. Alle kunder var jo mine chefer. Men det er en skøn følelse at det er for ens egen vindings skyld, at vækkeuret ringer. Og at det du skal bruge dagen på giver mening. For dig. Og måske for nogle flere? Men måske er det i virkeligheden mere det at lade blomstre der, hvor blomstre kan. At slippe det vi skal og ikke bare gøre det vi kan, men det vi slet ikke kan lade være med. At lade passionen drive dig. At lægge sig på ryggen og drive den af og lad de allerbedste ideer tage form. Drive dem videre ud i udviklingen og drive virksomhed på dem. Driv …. bare driv ….